Черен петък продължава и през почивните дни! На 27 и 28 ноември купи LED осветление онлайн с 20% отстъпка с промо код DBF2021.

За продукти от категория Коледна украса отстъпката е 10% с промо код CDBF2021.

Количка
0 артикула

Новини

Коледна и новогодишна украса 2021-2022

20 Окт 2021
Всяка година включването на празничната украса носи радост на малки и големи по целия свят. Изберете своята светеща украса от предложенията...

До края на 2021г. започва работа новата поточна линия на Дианид за производство на пластмасови и стъклени LED пури

28 Сеп 2021
Производство на стъклени и пластмасови пури с автоматизирана поточна линия е следващата стъпка в модернизацията на Дианид до края на 2021 година.

Нова поточна линия за производство на LED крушки

18 Авг 2021
Започна работа новата поточна линия на Дианид за производство на LED крушки. През септември 2021 поетапно стартира производство на нови модели.

По-добри цени за LED панели за повърхностен монтаж

05 Авг 2021
LED панели за повърхностен монтаж намират широко приложение, заради практичния си външен вид, качествената светлина и икономията, която осиг...

Осветление за таван

08 Юни 2021
Осветлението за таван е един от най-често използваните видове осветление на практика заради удобството, които предлага. Кои са осветителните тела...

LED осветление

Нашите съвети при избор на индустриални LED камбани

25 Окт 2021
На пазара има огромен избор от осветителни тела на различни производители. Кои са факторите, които трябва да вземете предвид, когато купувате?

Кога идва краят на живота на една LED лампа?

07 Окт 2021
LED осветлението спестява много средства в дългосрочен план, но както всичко останало не е вечно. Кога трябва да помислите за подмяна на LED осветител...

Автоматизация на LED осветлението

23 Юли 2021
Дизайнерите на осветление и архитектите познават възможностите на светлината на подчертава и дори да трансформира архитектурата. А автоматизацията нос...

Какво трябва да бъде осветлението в домашния фитнес

20 Юли 2021
Още една нова година, още един нов месец, още един понеделник и още едно отлагане на началото на здравословното спортуване - звучи познато нали. ...

Може ли малката стая да изглежда по-голяма благодарение на осветлението?

02 Юли 2021
Ако стаята Ви има размерите по-скоро на килер, отколкото на всекидневна, стратегиският избор на осветление е от огромно значение.

Осветление за мокро помещение

30 Юни 2021
Ако някога сте търсили съвет за осветлението в кухнята или банята, вероятно сте открили море от информация, но попадали ли сте на съвети за осветление...

Захранване за LED лента

21 Юни 2021
Често в практиката си откриваме термините LED захранване, трансформатор, драйвър. А знаете ли всъщност какво е различното между тях?
Вижте всички статии

LED драйвери - силата на LED осветлението в сянка

LED е най-добрата технология за осветление. Светодиодите са енергоефективни, те произвеждат качествена светлина, те са издръжливи, екологични, а имат много други предимства. Това прави LED осветлението все по-популярно. Въпреки това, повечето хора не са съвсем наясно как работят светодиодите, а още по-малко хора знаят за LED драйверите, силата зад осветителната технология.

Какво представляват LED драйверите?

За да разберете напълно какво са LED драйверите, е важно първо да разгледаме работата на светодиодите и след това да видим защо са необходими LED драйвери. Светодиодите използват полупроводникови елементи за преобразуване на електрически ток в светлина. Основната част от LED осветлението са светодиодите - диоди, излъчващи светлина, когато се активират от електрически ток.

LED диодите са устройства, които работят с ниско напрежение и изискват постоянен ток или напрежение, за да работят ефективно. Това означава, че напрежението, което идва от електрическата мрежа, трябва да се преобразува в по-ниско напрежение и постоянно (DC) напрежение, преди да се подаде към светодиодите. Тук е мястото, където се появяват LED драйверите.

Светодиодните драйвери са захранващото устройство на светодиодите, където се "превръща" входящото променливотоково захранване в постояннотоковото захранване, което се изисква от светодиодите. Драйверите също играят много важна роля в регулирането на захранванете към светодиодите.

Функции на LED драйверите

За какво се използват LED драйверите? Това е въпросът, който повечето хора, които току-що са научили за съществуването им се питат. Както вече споменахме, LED драйверите са захранващото устройство на светодиодите. Освен това, те имат няколко други функции, които ги правят много важни, когато става въпрос за LED осветление. По-долу разглеждаме някои от тези функции:

Осигуряване на подходящо напрежение за светодиодите

В зависимост от вида си, един светодиод изисква около 1,5 до 3,5 V, с ток около 30 mA. Поради това входящите 120 - 220 волта от променливотоковото захранване ще бъдат твърде много за светодиодите. LED драйверът играе важна роля за намаляване на това напрежение чрез преобразуване на променливотоковото захранване в постоянно захранване.

Поддържане на постоянно напрежение

Променливостта на тока и напрежението е често срещан проблем. Колебанията може да се дължат на редица фактори, като например разхлабени кабелни връзки, голямо потребление на енергия от други устройства, токов удар заради мълния и т.н.

Тъй като светодиодите са устройства работещи с ниско напрежение, всички колебания в мрежовото захранване, които са под техния работен диапазон, ще доведат до проблеми в работата на светодиодите. Ето защо има нужда да се поддържа постоянно напрежение, за да се гарантира, че светодиодите работят ефективно. Тази отговорна задача се изпълнява от LED драйверите.

Защита на светодиодите от прегряване

Светодиодите работят чрез преобразуване на електрически ток в светлина. И тъй като токът е експоненциална форма на напрежение, малка промяна в напрежението може да доведе до значителна (експоненциална) промяна в тока, приложен на светодиода. Следователно, когато напрежението, подадено към един светодиод, се увеличава леко, резултатът може да бъде огромно увеличение на тока през диода. С увеличаването на тока, първоначално светлината произвеждана от светодиода ще се увеличи, но скоро той ще започне да се загрява, а това рязко скъсява неговият пълноценен живот.

Топлината, произведена от светодиодите в прекомерни количества, най-вероятно ще доведе до тяхната повреда. За щастие проблемът се предотвратява чрез използването на LED драйвери. Чрез регулиране на напрежението, драйверите гарантират, че токът, който достига до светодиодите, не надвишава максималния работен ток. Ето защо, рискът от повреда на светодиодите, в следствие на прегряване е значително намален.

Димиране

Има няколко метода, които се използват за димиране на светодиодите. TRIAC димирането се използва за контрол на напрежението на входа на драйвера. Тази промяна на AC входа води до промяна на напрежението на DC изхода и контролира интензивността на сетене на светодиодите. Това е един лесен начин за димиране на LED светлините. Използването на драйвера за димиране на светодиодите не предизвиква трептене, а промяната в цвета на светлината е незабележима.

Функции за промяна на цвета

Повечето LED осветителни тела "излъчават" бяла светлина, която може да бъде в широк диапазон от цветни температури (топло, дневно, студено бяло - различни нюанси). Всъщност светодиодите (диодите) не произвеждат бяла светлина. Основните цветове произвеждани от диодите, са червен, зелен и син (RGB) . Бялата светлина се постига чрез смесване на тези три цвята. Светодиодите могат да се управляват, за да излъчват трите основни цвята, бял цвят, както и други цветове, които могат да бъдат постигнати чрез комбиниране на основните и вторични (получени чрез смесване на основните цветове) LED цветове. Някои LED драйвери могат да контролират тока към диодите за да постигнат различни желани цветове.

LED драйверите са само малка част от LED осветителните системи. Те обаче играят много важна роля, като гарантират, че осветителните тела винаги ще функционират дълго и ефективно.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
Основни категории LED осветление
Промоционални оферти, каталози

Промоционални каталози