Черен петък продължава и през почивните дни! На 27 и 28 ноември купи LED осветление онлайн с 20% отстъпка с промо код DBF2021.

За продукти от категория Коледна украса отстъпката е 10% с промо код CDBF2021.

Количка
0 артикула

Новини

Коледна и новогодишна украса 2021-2022

20 Окт 2021
Всяка година включването на празничната украса носи радост на малки и големи по целия свят. Изберете своята светеща украса от предложенията...

До края на 2021г. започва работа новата поточна линия на Дианид за производство на пластмасови и стъклени LED пури

28 Сеп 2021
Производство на стъклени и пластмасови пури с автоматизирана поточна линия е следващата стъпка в модернизацията на Дианид до края на 2021 година.

Нова поточна линия за производство на LED крушки

18 Авг 2021
Започна работа новата поточна линия на Дианид за производство на LED крушки. През септември 2021 поетапно стартира производство на нови модели.

По-добри цени за LED панели за повърхностен монтаж

05 Авг 2021
LED панели за повърхностен монтаж намират широко приложение, заради практичния си външен вид, качествената светлина и икономията, която осиг...

Осветление за таван

08 Юни 2021
Осветлението за таван е един от най-често използваните видове осветление на практика заради удобството, които предлага. Кои са осветителните тела...

LED осветление

Нашите съвети при избор на индустриални LED камбани

25 Окт 2021
На пазара има огромен избор от осветителни тела на различни производители. Кои са факторите, които трябва да вземете предвид, когато купувате?

Кога идва краят на живота на една LED лампа?

07 Окт 2021
LED осветлението спестява много средства в дългосрочен план, но както всичко останало не е вечно. Кога трябва да помислите за подмяна на LED осветител...

Автоматизация на LED осветлението

23 Юли 2021
Дизайнерите на осветление и архитектите познават възможностите на светлината на подчертава и дори да трансформира архитектурата. А автоматизацията нос...

Какво трябва да бъде осветлението в домашния фитнес

20 Юли 2021
Още една нова година, още един нов месец, още един понеделник и още едно отлагане на началото на здравословното спортуване - звучи познато нали. ...

Може ли малката стая да изглежда по-голяма благодарение на осветлението?

02 Юли 2021
Ако стаята Ви има размерите по-скоро на килер, отколкото на всекидневна, стратегиският избор на осветление е от огромно значение.

Осветление за мокро помещение

30 Юни 2021
Ако някога сте търсили съвет за осветлението в кухнята или банята, вероятно сте открили море от информация, но попадали ли сте на съвети за осветление...

Захранване за LED лента

21 Юни 2021
Често в практиката си откриваме термините LED захранване, трансформатор, драйвър. А знаете ли всъщност какво е различното между тях?
Вижте всички статии

LED осветление за дома

Една от мечтите на голяма част от хората по целия свят е свързана с техния дом. Той трябва да бъде просторен и светъл. Но дори при наличието на много естествена светлина в дома ни през деня трябва да помислим за уюта си и вечер.

Дом, уют, LED

Благодарение на представата за осветлението, която в близкото минало създадоха така наречените тогава енергоспестяващи крушки, у голяма част от хората все още битува едно усещане, че осветителните тела, които са различни от тези с нажежаема жичка, чрез ярката си бяла светлина ще създадат усещането за болнично помещение. Сещате се за какво говорим, нали - ярка, студено бяла светлина? За голяма радост на всички този етап в развитието на осветителната индустрия отмина преди доста години, а днес можем да избираме цвета на светлината, без да имаме каквито и да било ограничения. Казваме го само за всеки случай - при светодиодното осветление имате възможност да изберете топла или студена светлина да излъчва осветителното тяло, а по-разчупените проекти дори може да избирате от целия спектър цветове на дъгата чрез употребата на RGB диоди.

LED осветление за дома от Дианид

Келвини (K)

Цветът на светене на бялата светлина може да варира между топлия и студения спектър. Тази "емоция" на светлината се измерва в келвини (K). Няма да се спираме на тази характеристика тук, но Ви препоръчваме да се запознаете с нея в статията ни "Топло или студено бяло".

Ватове (w) и лумени (lm)

Ако все още не го направили е крайно време да се освободите от схващането, че мощността е равна на силата на светене. Това би довело до крайно погрешно пресмятане на осветеността, ако сравнявате осветителни тела от различен тип. Избирай LED осветлени за дома единствената мерна единица, на която трябва да обърнете внимание, е луменът. Възможно е в някои случаи да силата на светене на едно осветително тяло да е дадена за цялото осветително тяло (например - 4000 lm), а в други да е отразена в лумени на ват (lm/w). Вторият начин обикновено се дава, за да може по-лесно да се прецени от потребителя каква е ефективността на осветителното тяло за единица изразходвана енергия. В зависимост от дизайна и модела на осветителното тяло, използващо LED технология, неговата ефективност може да варира от 70 lm/w до около 150 lm/w.

Домашно осветление и неговата функция

Можем символично да разделим осветлението във всеки дом на четири категории според целите, за които се използва - общо, работно, акцентиращо и декоративно осветление.

Идеята на общото осветление е да даде една равномерна осветеност, която да служи за общо виждане и ориентация в пространство, както и за извършване на ежедневните дейности у дома. Обикновено това осветление е разпределено в осветителни тела, вградени в окачен таван, но може да представлява и няколко осветителни тела монтирани равномерно, директно на бетонния таван в помещението.

Работното осветление (грубо казано) осигурява светлина в район, където се извършва специфична дейност, например това може да бъде осветлението върху кухненския плот, където се приготвят ястията, лампата за четене или светлината в огледалото. Този тип осветление има за цел да допълни общото осветление.

За да подчертаем присъствието на дадени обекти в дома си, използваме така нареченото акцентиращо осветление. То може да бъде насочено към произведения на изкуството, интересни архитектурни елементи, растения. Обикновено за тази категория осветление се използват осветителни тела, които имат възможност за насочване на лъча. Такова е например релсовото осветление.

Декоративното осветление има за цел да бъде бижуто на един дом, като неговата главна цел е да бъде красиво. Разбира се, чрез широкото навлизане на LED технологията при изпълнението и на тази категория осветителни тела, те вече могат да бъдат използвани и като практични осветителни тела.

Един такъв многослоен подход би създал идеално балансирана светлинна среда в дома. След като решите какви осветителни тела ще поставите в различните части на дома си е време да помислите за цветната им температура. Това е един много личен избор и е добре да бъде съобразен с цялостния Ви интериорен дизайн, мебелировката и останалата декорация на дома, но има някои основни правила, които ще Ви помогнат при избора.

Цветна температура на общото осветление

Общото осветление е основният източник на светлина и това го прави ключов елемент при определяне на атмосферата в помещението. Топлата светлина (около 3000К) е предпочитана за дневните и спални помещения. Топлата светлина е и добър избор в съчетание с дървени мебели и други естествени материали. Ако използвате източник на светлина от тавана към пода в съчетание с източник, който е насочен от пода към тавана, е добра практика да използвате една светна температура за двете осветителни тела, за да постигнете по-хармоничен ефект.

Въпреки, че изглежда, че повечето хора ще предпочетат топлата светлина като основна в дома си, за стаите, които са декорирани със светли мебели и по-ярки цветове, може да използвате неутрална светлина (около 4500К), но имайте предвид и, че тази светлина ще подчертае допълнително цвета на интериора. Ако използвате дома си офис и често Ви се налага да работите на изкуствено осветление, този тип светлина е точният избор, тъй като много проучвания вече доказаха енергизиращия ефект на по-студената светлина върху организма ни.

Освен, ако не търсите романтично излъчване за банята си, дневната (неутрална) светлина е по-подходяща за това помещение, тъй като създава по-добър контраст на цветовете. Ако имате вана в банята си, може да добавите допълнително осветително тяло (например аплик), което да свети в топла светлина.

Цветна температура за работното осветление

Задачата на работното осветление в дома ни е да осигури допълнително, по-високо ниво на светлината в около зоната, къде се извършва дадена задача. От това следва, че там светлината трябва да създава по-добър контраст, а това може да се постигне с осветление в температура около 4500 келвина. Освен цветната температура, тук ще споменем и на една друга важна характеристика - индексът на цветопредаване. Какво представлява той може да прочетете тук. Всичко в дома Ви ще изглежда по-добре с правилно подбрано осветление.

Димиране

Димирането е една полезна функционалност, както за общото осветление, така и за работното. С него получаваме възможността да настроим прецизно силата на светлината, а това ни позволява да получим точното количество светлина, когато е необходимо. Освен това удобство обаче, димиращата  функция доставя една допълнителна икономия на електричество, тъй като може да намалите светлината, когато не е необходима нейната пълна мощност. За разлика от стандартната лампа с нажежаема жичка обаче, не всички LED осветителни тела могат да бъдат димирани. Обърнете внимание, че те трябва да бъдат произведени с такава функция. Ако сега преминавате към LED и до момента сте използвали димиращ ключ за осветлението си, трябва да сте подготвени да замените и ключа, тъй като димирането при LED използва друга технология. Светодиодните продукти, които могат да бъдат димирани са отбелязани, като такива, а при поръчка от Дианид, може да ни попитате дали съответния модел, може да бъде изработен с опция за димиране (ако не сте открили тази информация за модела). Съвместимостта на осветителните тела и димер ключовете (димерите) е много важна, тъй като употребата на несъвместими продукти може да доведе до невъзможност за качествено димиране или трептене на светлината, което би натоварило Вашето зрение.

Захранване, напрежение (V)

Както при димирането и при захранването има някои малки особености, с които трябва да сте запозначи, а, ако не сте, задължително ползвайте услугите на професионалист. До къщата или апартамента Ви идва захранващо напрежение от електрическата мрежа AC220-230V. LED oсветлението може да бъде изработено за работа директно с това напрежение, но може да бъде изработено да работи с DC12V или DV24V. Ако осветителните тела в дома Ви работят с напрежение, което е различно от това, което пренася мрежата, трябва да монтирате някъде в системата си трансформатор или трансформатори за съответното напрежение. Обръщаме Ви внимание, че при еднаква мощност на осветителното тяло, измерена във ватове (W), консумацията на елетроенергия е еднаква при работа на 220 и на 12V.

За кои спецификации на продуктите да бъдете внимателни

  • Светлинен поток / добив - това е изходното количество светлина измерено в лумени (lm).
  • Консумирана електроенергия във ватове (W).
  • Ефективност - лумени на ват (ако не е отбелязано може да го изчислите сами, като разделите общото количество светлина на консумираната елетроенергия за производството ѝ).
  • Индекс на цветопредаване - точноста на предаване на цветовете (CRI) трябва да бъде по-голяма от 80 (CRI  > 80).
  • Цветна температура (Келвин, трябва да бъде посочена като число, т.е. 3500K не само топло бяло или студено бяло).

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
Основни категории LED осветление
Промоционални оферти, каталози

Промоционални каталози