Количка
0 артикула

Новини

Черен петък 2020 - подгответе се за най-изгодното пазаруване тази година

23 Ное 2020
Възползвайте се от най-големите отстъпки за годината. Хванете офертите за LED осветление и видеонаблюдение на 27.11.2020 - Черен петък!

Предложи кауза, която да подкрепим

16 Ное 2020
През месец декември даряваме част от обората си добра кауза. Помогнете ни да я изберем.

Понякога е нужно наистина малко, за да постигнем много

11 Ное 2020
Достъпът до образование е важен за всички деца по света, а много често е необходима само малко добра воля, за да се случи нещо добро.

30% отстъпка за монтаж на видеонаблюдение

11 Ное 2020
Възползвайте се от 30% отстъпка от цената за монтаж на видеонаблюдение в периода от 11.11.2020 до 11.12.2020 г.

Коледните елхи през 2020

09 Ное 2020
На прага сме на празничен сезон, който вероятно няма да прилича на повечето досега. В условията на пандемия за всички ни е повече от важно да запазим...

LED осветление

Идеи за коледна украса на открито

17 Ное 2020
Има нещо вълшебно в къща, която е украсена със светлина, особено в снежна зимна вечер. Все още има достатъчно време да се захванете с украсата си...

Коледните елхи през 2020

09 Ное 2020
На прага сме на празничен сезон, който вероятно няма да прилича на повечето досега. В условията на пандемия за всички ни е повече от важно да запазим...

Енергийно ефективни LED ленти

09 Окт 2020
Често говорим за спестяване на електроенергия при осветлението, но някак пропускаме да го споменем при LED лентите.

Няколко световни града с интелигентно улично осветление

02 Окт 2020
Глобалният проблем със замърсяването и прекомерното използване на електроенергия кара все повече управници на големи градове, да мислят в посока намал...

Скрито осветление

01 Окт 2020
Атмосферата, която дава скритото осветление гали сетивата и Ви пренася емоцията на друго ниво.

Светодиодни крушки Е27

25 Сеп 2020
LED крушки Е27 произведени от Дианид - какво трябва да знаем.

LED панели 600x600

10 Сеп 2020
LED панели 600х600 за растерен таван със стандартни размери.

Видеонаблюдение

Какво означават различните PoE типове и за какво се използват

12 Ное 2020
По-малко кабели, повече удобство. Какво означават различните PoE типове и за какво се използват. 

Възстановяване на забравена парола на NVR

28 Сеп 2020
Сигурността на данните е от първостепенна важност, но какво може да направим, ако забравим паролата си?

Как камерите за видеонаблюдение засичат движение

01 Юли 2020
Какви са техническите възможности за разпознаване на движение от камерите за видеонаблюдение и какви възможности Ви осигурява то?

PTZ камери - какви възможности предлагат

30 Юни 2020
PTZ камерите дават възможност за наблюдение на големи площи само с една охранителна камера. Какви са техните възможности?

Камера за наблюдение през телефон

14 Май 2020
"Трябва ми камера, която да наблюдавам през телефона си." Едно от много често даваните изисквания от клиенти към нас. Ето какви са вариантите за това....

IP камера или аналогова (AHD) камера

07 Май 2020
Какви са предимствата и недостатъците на двете технологии и как да изберем подходящата за нашите нужди?

Продуктите за видеонаблюдение Dahua вече се предлагат от Дианид

21 Апр 2020
Фирма Дианид предлага всички продукти за видеонаблюдение на световния гигант в областта Dahua Technology.
Вижте всички статии

Какъв вид осветление да избера?

Решихме да разгледаме и сравним основните предимства и недостатъци на трите най-популярни видове осветление: лампите с нажежаема жичка, флуоресцентните лампи и светодиодното осветление (LED осветление). Има привърженици на всеки от трите вида, като някои даже твърдят, че самата светлина, която излъчват е различна (с носталгия към миналото и крушката с нажежаема жичка). Това може да е било така, но с последните модификации и нововъведения в светлинните източници се постига почти еднаква светлина и при трите вида. В крайна сметка се цели най-вече икономичност и някои от недостатъците могат да се преглътнат като се има в предвид, че ще ни спестят огромни разходи за електроенергия, която и сега не е особено евтина, но в следващите години със сигурност ще поскъпне драстично. В последните години усилено се говори за намаляване консумацията на ел.енергия като по този начин се цели да щадим природата и атмосферата и същевременно да бъдем полезни за себе си. От доста години най-използваното осветление беше лампата (крушката) с нажежаема жичка. За да се получи светлина от нея е нужно волфрамовата жичка, която е с високо съпротивление, да се загрее до хиляди градуси. В началото след нейното създаване тя е била единствения източник на светлина, който работи с ток, но в днешни дни се оказва, че вече не е толкова рентабилна сравнена с новите видове източници на светлина.

Безспорно най-малка първоначална инвестиция ни е нужна при крушките с нажежаема жичка. Около 5 лева ще ни бъдат достатъчни за осветлението на един средностатистически български апартамент. Именно това е причнита все още много хора да им гласуват доверие въпреки започналата поетапна забрана наложена от Европейския съюз. От търговските обекти първо изчезнаха 100 ватовите крушки, а после и 80 ватовите. Причината за забраната е, че 98 процента от енергията при тях се отделя под формата на топлина и едва 2% за светлина. Смисълът от тази консумация не е оправдан. Късият им живот едва около 1000 часа също е огромен минус. Другите нови решения вече предлагат живот на осветителните си тела до сто пъти повече.

Флуоресцентните източници на светлина са познатите ни осветителни тела тип „пура“. В последните години много техни модификации се предлагат като икономични лампи, които намаляват чувствително разходите за ток. За любителите на статистиката ще споменем, че произведената светлина от лампа с нажежаема жичка от 60 вата се равнява на икономична флуоресцентна лампа, която потребява едва 13 вата. Цената им е по-висока, но при замяна на всички крушки в дома ни инвестицията в тях се изплаща за няколко месеца от икономията, която ще реализирате от сметката си за ток. Животът им също така е по-дълъг и варира от около 7 000 до 10 000 часа полезно действие. Трябва обаче да внимавате, когато работите с тях (при монтиране например). Флуоресцентното осветление съдържа живак и ако евентуално ги счупите трябва незабавно да проветрите помещението, като се стараете да дишате през парче плат или специална маска, за да предотвратите отравяне. Живакът е вещество, което е силно отровно за човека, животните и екологичните системи. Високите дози могат да бъдат фатални за хората; относително ниски дози могат да причинят сериозни увреждания на нервната система. Това е и основната причниа, поради която се очаква стандартните пури Т8 и Т5 също да изчезнат от пазара през следващите години в отговор на европейската директива за намаляване на максимално допустимото съдържанието на живак в тях.

Третият източник на светлина е светодиодното осветление популярно още с латинското си наименование - light emitting diode (излъчващ светлина диод) или съкратено LED. Може да се каже, че те са най-икономичните и с най-дълъг живот от трите вида. За справка луничка 3х1W, консумираща около 3W електроенергия, замества 35W стандартна луничка. Голямо предимство на LED осветлението е тяхното полезно действие, което е от 50 000 до 100 000 часа или това по-просто казано е продължителността на живота им. Светодиодните осветители са здрави и дълготрайни, като също така издържат на студ и топлина в сравнително голям диапазон. До скоро светодиодното осветление се използваше ограничено, но в последните години то намира приложение във всички възможни места, които се нуждаят от светлина. Все повече клиенти идват при нас задъхани от сметките си за електричество, които си дават сметка че първоначалната им инвестиция ще се изплати бързо, а сумите ще спаднат драстично. Разбира се това се усеща по-осезателно когато имате голяма консумация на ток за осветление – в места където осветлението работи по-голяма част от денонощието.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Най-продавани