Черен петък продължава и през почивните дни! На 27 и 28 ноември купи LED осветление онлайн с 20% отстъпка с промо код DBF2021.

За продукти от категория Коледна украса отстъпката е 10% с промо код CDBF2021.

Количка
0 артикула

Новини

Най-изгодните оферти през месец ноември - ЧЕРЕН МЕСЕЦ 2023

30 Окт 2023
Най-добрите оферти през м. ноември в Дианид - Намаления, които не трябва да пропускате!

Коледна и новогодишна украса 2021-2022

20 Окт 2021
Всяка година включването на празничната украса носи радост на малки и големи по целия свят. Изберете своята светеща украса от предложенията...

До края на 2021г. започва работа новата поточна линия на Дианид за производство на пластмасови и стъклени LED пури

28 Сеп 2021
Производство на стъклени и пластмасови пури с автоматизирана поточна линия е следващата стъпка в модернизацията на Дианид до края на 2021 година.

Нова поточна линия за производство на LED крушки

18 Авг 2021
Започна работа новата поточна линия на Дианид за производство на LED крушки. През септември 2021 поетапно стартира производство на нови модели.

По-добри цени за LED панели за повърхностен монтаж

05 Авг 2021
LED панели за повърхностен монтаж намират широко приложение, заради практичния си външен вид, качествената светлина и икономията, която осиг...

LED осветление

Как да изберем най-доброто промишлено осветление?

04 Апр 2024
Защо да изберем LED осветление за нашия промишлен обект

5 практични идеи за светеща коледна украса

29 Ное 2023
Подарете на вашата Коледа магията на светлината с пет практични идеи за светеща коледна украса!

Избор на индустриално осветление за висока производителност на работната среда

24 Окт 2023
Подобрете видимостта и намалете напрежението на очите на работниците с подходящо промишлено осветление. Повишете производителността и намалете грешкит...

Индустриално LED осветление подходящо за склад, хале и друг промишлен обект

09 Авг 2023
Индустриалните обекти, складове и халета консумират огромно количество енергия. Както може да очаквате, някои сгради са скъпи за експлоатация.

Нашите съвети при избор на индустриални LED камбани

25 Окт 2021
На пазара има огромен избор от осветителни тела на различни производители. Кои са факторите, които трябва да вземете предвид, когато купувате?

Кога идва краят на живота на една LED лампа?

07 Окт 2021
LED осветлението спестява много средства в дългосрочен план, но както всичко останало не е вечно. Кога трябва да помислите за подмяна на LED осветител...

Автоматизация на LED осветлението

23 Юли 2021
Дизайнерите на осветление и архитектите познават възможностите на светлината на подчертава и дори да трансформира архитектурата. А автоматизацията нос...
Вижте всички статии

Какъв вид осветление да избера?

Решихме да разгледаме и сравним основните предимства и недостатъци на трите най-популярни видове осветление: лампите с нажежаема жичка, флуоресцентните лампи и светодиодното осветление (LED осветление). Има привърженици на всеки от трите вида, като някои даже твърдят, че самата светлина, която излъчват е различна (с носталгия към миналото и крушката с нажежаема жичка). Това може да е било така, но с последните модификации и нововъведения в светлинните източници се постига почти еднаква светлина и при трите вида. В крайна сметка се цели най-вече икономичност и някои от недостатъците могат да се преглътнат като се има в предвид, че ще ни спестят огромни разходи за електроенергия, която и сега не е особено евтина, но в следващите години със сигурност ще поскъпне драстично. В последните години усилено се говори за намаляване консумацията на ел.енергия като по този начин се цели да щадим природата и атмосферата и същевременно да бъдем полезни за себе си. От доста години най-използваното осветление беше лампата (крушката) с нажежаема жичка. За да се получи светлина от нея е нужно волфрамовата жичка, която е с високо съпротивление, да се загрее до хиляди градуси. В началото след нейното създаване тя е била единствения източник на светлина, който работи с ток, но в днешни дни се оказва, че вече не е толкова рентабилна сравнена с новите видове източници на светлина.

Безспорно най-малка първоначална инвестиция ни е нужна при крушките с нажежаема жичка. Около 5 лева ще ни бъдат достатъчни за осветлението на един средностатистически български апартамент. Именно това е причнита все още много хора да им гласуват доверие въпреки започналата поетапна забрана наложена от Европейския съюз. От търговските обекти първо изчезнаха 100 ватовите крушки, а после и 80 ватовите. Причината за забраната е, че 98 процента от енергията при тях се отделя под формата на топлина и едва 2% за светлина. Смисълът от тази консумация не е оправдан. Късият им живот едва около 1000 часа също е огромен минус. Другите нови решения вече предлагат живот на осветителните си тела до сто пъти повече.

Флуоресцентните източници на светлина са познатите ни осветителни тела тип „пура“. В последните години много техни модификации се предлагат като икономични лампи, които намаляват чувствително разходите за ток. За любителите на статистиката ще споменем, че произведената светлина от лампа с нажежаема жичка от 60 вата се равнява на икономична флуоресцентна лампа, която потребява едва 13 вата. Цената им е по-висока, но при замяна на всички крушки в дома ни инвестицията в тях се изплаща за няколко месеца от икономията, която ще реализирате от сметката си за ток. Животът им също така е по-дълъг и варира от около 7 000 до 10 000 часа полезно действие. Трябва обаче да внимавате, когато работите с тях (при монтиране например). Флуоресцентното осветление съдържа живак и ако евентуално ги счупите трябва незабавно да проветрите помещението, като се стараете да дишате през парче плат или специална маска, за да предотвратите отравяне. Живакът е вещество, което е силно отровно за човека, животните и екологичните системи. Високите дози могат да бъдат фатални за хората; относително ниски дози могат да причинят сериозни увреждания на нервната система. Това е и основната причниа, поради която се очаква стандартните пури Т8 и Т5 също да изчезнат от пазара през следващите години в отговор на европейската директива за намаляване на максимално допустимото съдържанието на живак в тях.

Третият източник на светлина е светодиодното осветление популярно още с латинското си наименование - light emitting diode (излъчващ светлина диод) или съкратено LED. Може да се каже, че те са най-икономичните и с най-дълъг живот от трите вида. За справка луничка 3х1W, консумираща около 3W електроенергия, замества 35W стандартна луничка. Голямо предимство на LED осветлението е тяхното полезно действие, което е от 50 000 до 100 000 часа или това по-просто казано е продължителността на живота им. Светодиодните осветители са здрави и дълготрайни, като също така издържат на студ и топлина в сравнително голям диапазон. До скоро светодиодното осветление се използваше ограничено, но в последните години то намира приложение във всички възможни места, които се нуждаят от светлина. Все повече клиенти идват при нас задъхани от сметките си за електричество, които си дават сметка че първоначалната им инвестиция ще се изплати бързо, а сумите ще спаднат драстично. Разбира се това се усеща по-осезателно когато имате голяма консумация на ток за осветление – в места където осветлението работи по-голяма част от денонощието.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
Основни категории LED осветление
Промоционални оферти, каталози

Промоционални каталози