Количка
0 артикула

Новини

LED осветление за дома

08 Апр 2021
Една от мечтите на голяма част от хората по целия свят е свързана с техния дом. Той трябва да бъде просторен и светъл. Но дори и при наличието на...

Новият онлайн магазин за видеонаблюдение е вече факт

10 Мар 2021
BGVIDEOSECURITY.BG е новият онлайн магазин за видеонаблюдение на фирма Дианид.

Загряват ли LED крушките?

08 Яну 2021
Един от въпросите, които често ни задават наши клиенти. Прочети повече по темата в следващите редове.

Нов рекорд в онлайн пазаруването за Black Friday 2020

02 Дек 2020
Amazon отбеляза нов рекорд в онлайн продажбите този Black Friday. Все повече потребители предпочитат да пазаруват от дивана у дома си.

Понякога е нужно наистина малко, за да постигнем много

11 Ное 2020
Достъпът до образование е важен за всички деца по света, а много често е необходима само малко добра воля, за да се случи нещо добро.

LED осветление

LED крушка за нощна лампа

15 Апр 2021
Светлината, която използваме в минутите, а дори и в часовете преди заспиване влияе много пряко върху способността ни да отпочиваме качествено.

LED осветление за дома

08 Апр 2021
Една от мечтите на голяма част от хората по целия свят е свързана с техния дом. Той трябва да бъде просторен и светъл. Но дори и при наличието на...

Каква е разликата между LED панелите със странично и тези с директно светене

23 Мар 2021
Какви са разликите? Как да изберем подходящото за нас решение?

LED плафони за детска стая

02 Фев 2021
Най-вероятно детската стая е тази, която най-често променя облика си, докато децата растат. Осветлението ѝ също трябва да се променя заедно с цялостна...

Осветление на 12V или 220V?

21 Яну 2021
Вижте какви са предимствата и недостатъците при различните напрежения.

Загряват ли LED крушките?

08 Яну 2021
Един от въпросите, които често ни задават наши клиенти. Прочети повече по темата в следващите редове.

Малките стъпки към един по-устойчив свят

18 Дек 2020
Намалете консумацията на електричество. Изберете LED осветление.
Вижте всички статии

Какъв вид осветление да избера?

Решихме да разгледаме и сравним основните предимства и недостатъци на трите най-популярни видове осветление: лампите с нажежаема жичка, флуоресцентните лампи и светодиодното осветление (LED осветление). Има привърженици на всеки от трите вида, като някои даже твърдят, че самата светлина, която излъчват е различна (с носталгия към миналото и крушката с нажежаема жичка). Това може да е било така, но с последните модификации и нововъведения в светлинните източници се постига почти еднаква светлина и при трите вида. В крайна сметка се цели най-вече икономичност и някои от недостатъците могат да се преглътнат като се има в предвид, че ще ни спестят огромни разходи за електроенергия, която и сега не е особено евтина, но в следващите години със сигурност ще поскъпне драстично. В последните години усилено се говори за намаляване консумацията на ел.енергия като по този начин се цели да щадим природата и атмосферата и същевременно да бъдем полезни за себе си. От доста години най-използваното осветление беше лампата (крушката) с нажежаема жичка. За да се получи светлина от нея е нужно волфрамовата жичка, която е с високо съпротивление, да се загрее до хиляди градуси. В началото след нейното създаване тя е била единствения източник на светлина, който работи с ток, но в днешни дни се оказва, че вече не е толкова рентабилна сравнена с новите видове източници на светлина.

Безспорно най-малка първоначална инвестиция ни е нужна при крушките с нажежаема жичка. Около 5 лева ще ни бъдат достатъчни за осветлението на един средностатистически български апартамент. Именно това е причнита все още много хора да им гласуват доверие въпреки започналата поетапна забрана наложена от Европейския съюз. От търговските обекти първо изчезнаха 100 ватовите крушки, а после и 80 ватовите. Причината за забраната е, че 98 процента от енергията при тях се отделя под формата на топлина и едва 2% за светлина. Смисълът от тази консумация не е оправдан. Късият им живот едва около 1000 часа също е огромен минус. Другите нови решения вече предлагат живот на осветителните си тела до сто пъти повече.

Флуоресцентните източници на светлина са познатите ни осветителни тела тип „пура“. В последните години много техни модификации се предлагат като икономични лампи, които намаляват чувствително разходите за ток. За любителите на статистиката ще споменем, че произведената светлина от лампа с нажежаема жичка от 60 вата се равнява на икономична флуоресцентна лампа, която потребява едва 13 вата. Цената им е по-висока, но при замяна на всички крушки в дома ни инвестицията в тях се изплаща за няколко месеца от икономията, която ще реализирате от сметката си за ток. Животът им също така е по-дълъг и варира от около 7 000 до 10 000 часа полезно действие. Трябва обаче да внимавате, когато работите с тях (при монтиране например). Флуоресцентното осветление съдържа живак и ако евентуално ги счупите трябва незабавно да проветрите помещението, като се стараете да дишате през парче плат или специална маска, за да предотвратите отравяне. Живакът е вещество, което е силно отровно за човека, животните и екологичните системи. Високите дози могат да бъдат фатални за хората; относително ниски дози могат да причинят сериозни увреждания на нервната система. Това е и основната причниа, поради която се очаква стандартните пури Т8 и Т5 също да изчезнат от пазара през следващите години в отговор на европейската директива за намаляване на максимално допустимото съдържанието на живак в тях.

Третият източник на светлина е светодиодното осветление популярно още с латинското си наименование - light emitting diode (излъчващ светлина диод) или съкратено LED. Може да се каже, че те са най-икономичните и с най-дълъг живот от трите вида. За справка луничка 3х1W, консумираща около 3W електроенергия, замества 35W стандартна луничка. Голямо предимство на LED осветлението е тяхното полезно действие, което е от 50 000 до 100 000 часа или това по-просто казано е продължителността на живота им. Светодиодните осветители са здрави и дълготрайни, като също така издържат на студ и топлина в сравнително голям диапазон. До скоро светодиодното осветление се използваше ограничено, но в последните години то намира приложение във всички възможни места, които се нуждаят от светлина. Все повече клиенти идват при нас задъхани от сметките си за електричество, които си дават сметка че първоначалната им инвестиция ще се изплати бързо, а сумите ще спаднат драстично. Разбира се това се усеща по-осезателно когато имате голяма консумация на ток за осветление – в места където осветлението работи по-голяма част от денонощието.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
Основни категории LED осветление
Промоционални оферти, каталози

Промоционални каталози