Количка
0 артикула

Новини

Нова серия LED крушки

16 Сеп 2020
Всички нови модели E27 7W и 9W на супер цена 1,20 лева с ДДС.

Резултати от анкетата "Кой знаков обект във Видин искате да бъде осветен с продукти на Дианид?"

15 Сеп 2020
Как гласуваха над 1300 участника в анкетата "Кой знаков обект във Видин искате да бъде осветен с продукти на Дианид"?

Граждани избират кой знаков исторически обект във Видин да бъде осветен (материал на БНР Видин)

11 Сеп 2020
Анелия Александрова за инициативата на Дианид да постави LED осветление на знаков обект във Видин.

Кой знаков обект във Видин искате да бъде осветен с продукти на Дианид?

27 Авг 2020
Като български производител на светодиодно осветление искаме да подарим ново осветление на един знаков за град Видин обект. За целта имаме нужда от Ва...

Промишлени осветителни тела вече със стандартна гаранция 3 години

24 Авг 2020
За да отговорим на търсенията и очакванията на нашите клиенти, удължихме стандартната гаранция на промишлените осветителни тела на 3 години.

LED осветление

LED панели 600x600

10 Сеп 2020
LED панели 600х600 за растерен таван със стандартни размери.

Видове LED панели

02 Сеп 2020
Какви видове LED панели произвежда и предлага на пазара българският производител на осветление Дианид?

По-добри условия за здравните специалисти чрез LED осветление

31 Авг 2020
Създаването на подходящи условия на труд е от изключителна важност, а за хората, които се грижат за здравето ни, тези условия могат да бъдат въпрос на...

Безопасно ли е LED осветлението? Да разрушим някои митове

18 Авг 2020
Накратко - да, LED осветлението е безопасно за здравето. Но защо някои хора се притесняват?

Помислете за светлинното оформление на магазина си

17 Авг 2020
Казвали сме го и преди, но ще го кажем отново. Светлината е много повече от средство за осветяване дадена зона от помещението особено, когато става въ...

Уютно осветление с LED лента

14 Авг 2020
Освен ефективно осветление, LED лентите предлагат уникални възможности за декорация на дома. Лесни за монтаж, с тях ще дадете собствен характер на вся...

Няколко начина за икономия на енергия в училище

12 Авг 2020
Едно училище изразходва наистина голямо количество енергия. От отоплението до осветлението, едно училище с над 8 часов работен ден е огромен консумато...

Видеонаблюдение

Как камерите за видеонаблюдение засичат движение

01 Юли 2020
Какви са техническите възможности за разпознаване на движение от камерите за видеонаблюдение и какви възможности Ви осигурява то?

PTZ камери - какви възможности предлагат

30 Юни 2020
PTZ камерите дават възможност за наблюдение на големи площи само с една охранителна камера. Какви са техните възможности?

Камера за наблюдение през телефон

14 Май 2020
"Трябва ми камера, която да наблюдавам през телефона си." Едно от много често даваните изисквания от клиенти към нас. Ето какви са вариантите за това....

IP камера или аналогова (AHD) камера

07 Май 2020
Какви са предимствата и недостатъците на двете технологии и как да изберем подходящата за нашите нужди?

Продуктите за видеонаблюдение Dahua вече се предлагат от Дианид

21 Апр 2020
Фирма Дианид предлага всички продукти за видеонаблюдение на световния гигант в областта Dahua Technology.

Речник на съкращения / термини във видеонаблюдението

07 Апр 2020
В системите за видеонаблюдение много често се използват съкращения при изписване на дадени характеристики. Какво означават те?

IP комплект за видеонаблюдение с 4 камери на цена 256.50 лева

27 Мар 2020
Подготвихме специално предложение за всички Вас, които се интересувате от сигурността на дома и бизнеса си.
Вижте всички статии

10 интересни факта за светодиодите

Интересни факти за LED осветлениетоСветодиодите стават все по-популярни и търсени на пазара на осветление. LED осветлението е привлекателна алтернатива на добре познатата ни крушка с нажежаема жичка и флуоресцентните тела. Светодиодното осветление намира приложение в бита, става все по-привлекателно и за бизнеса с ниската си консумация на електрическа енергия. Плюсовете може би са ясни, но ще ги споменем още веднъж в телеграфен вид.

  • На първо място, разбира се е ниската консумация на електричество;
  • Те имат много дълъг живот;
  • Led осветлението може да бъде димирано (да се контролира силата на светене);
  • То генерира сравнително малко топлина;
  • Устойчиво е на сътресения;
  • Работи добре при ниски температури;
  • И не на последно мясти не съдържа живак, за разлика от флуоресцентните лампи.

А ето и няколко интересни факта за това все още иновативно осветление.

1. Първоначално на цвят светодиодите са били червени, зелени, сини и с цвят кехлибар. Цветът на светене зависи от материалите, използвани за производството му. Например червеният диод е направен от химичните елементи алуминий, галий (заместител на живака в термометрите) и арсен. Изобретяването на белия светодиод е било откритието на откритията в областта на LED осветлението. Създаден е като върху синия е положено жълто фосфорно покритие. Друг вариант за получаване на бяла led светлина е като се групират много близо един до друг червен, син и зелен светодиод.

2. Яркост на светодиодите.
Тук за справка ще използваме нещо познато - изобретението на Едисон. Десет вата мощен диод произвежда приблизително еквивалентно количество светлина с 60-75 ватова крушка с нажежаема жичка. Той излъчва около 900 лумена светлина. Въпреки многократно по-високото КПД на т.нар. ледове, производителите не спират да работят върху светоотделянето. За последните две години показателите са се удвоили.

3. Температура на цвета.
Тук е важно да поясним, че не става въпрос за температурата като топлинна величина. Температурата на цвета е мярка, която помага да се опише по-ясно светлината: топло (червено) или студено (синьо). Източници на светлина под 3200 градуса по Келвин (3200к) се считат за "топли", докато тези на 4000к се считат за "студени". Отново обръщаме поглед към традиционната крушка с нажежаема жичка за сравнение - нейният светлинен диапазон е 2800К. Белите диоди също се различават по температурата на цвета. Светлината на някои бели светодиоди изглеждат по-топла на вид и те светят с интезитет около 2600К. Другата група изглеждат "по-студени". Това е защото повечето бели ледове са създадени с поставяне на жълт фосфор върху сини диоди.

4. Индекс на светене (CRI).
Скалата на CRI е съсздадена, за да може по-добре да се определи интезитета на светене на светлинните източници. Тя започва от 1 (low pressure sodium) до 100(Слънцето). Светенето със 75 CRI е счита за добро, 85 CRI се счита за много добро, 95 CRI се счита за отлично и 100 CRI се смята за съвършено. Топло белите светодиоди светят с 80 CRI.

5. LED ефикасност.
Ефективността на светодиодите се измерва в лумени/ват. Топло белите диоди произвеждат до 100 лумена на ват, докато студено белите са доста по-ефективни и произвеждат 110-120 лумена на ват. Обикновената крушка произвежда 10-18 лумена на ват.

6. LED драйвъри.
Флуоресцентните крушки изискват баласт, за да функционират. Баластът осигурява изходно напрежение и ограничение на електрическия ток. Светодиодите също имат нужда от подобно захранване. При led осветлението този уред се нарича светодиоден драйвер. Той преобразува входящия ток до такъв с необходимите параметри, за да могат диодите да функционират оптимално с максимална яркост и дълъг живот.  

7. LED топлинна енергия.
Мит е, че светодиодите не генерират топлина. Всички светлинни източници генерират топлина и в това число ледовете не правят изключение. LED осветлението е проектирано с радиатори, които адекватно да разсеят отделената топлина.

8. Живот на диодите.
Диодите не изгарят внезапно както крушките с нажежаема жичка. С течение на времето излъчваната светлина става все по-слаба. Един светодиод се счита за изхабен когато започне да свети със 70% от първоначалния си интезитет. При перфектни лабораторни условия живота на един светодиод е около 100 000 часа. На практика обаче нещата не стоят така. В реални условия този тип осветителни тела имат продължителност на живот около 60 000 - 80 000часа.

9. Органичен диод - OLED.
Това е иновативна технология, с която се произвеждат гъвкави екрани. Този тип диоди са създадени с въглерод (обикновеният е с кристал). По-подробно за тях ще Ви разкажем в някоя от следващите статии.

10. Инфрачервени и ултравиолетови лъчи.
Белите светодиоди не излъчват инфрачервени лъчи като обикновената крушка и ултравиолетови като флуоресцентните.

В заключение можем да кажем, че светодиодите като технология има още на къде да се развива. Изследванията продължават, за да се подобрят яркостта, ефикастността и продължителността на живот.  

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Най-продавани