Количка
0 артикула

Новини

Черен петък 2020 - подгответе се за най-изгодното пазаруване тази година

23 Ное 2020
Възползвайте се от най-големите отстъпки за годината. Хванете офертите за LED осветление и видеонаблюдение на 27.11.2020 - Черен петък!

Предложи кауза, която да подкрепим

16 Ное 2020
През месец декември даряваме част от обората си добра кауза. Помогнете ни да я изберем.

Понякога е нужно наистина малко, за да постигнем много

11 Ное 2020
Достъпът до образование е важен за всички деца по света, а много често е необходима само малко добра воля, за да се случи нещо добро.

30% отстъпка за монтаж на видеонаблюдение

11 Ное 2020
Възползвайте се от 30% отстъпка от цената за монтаж на видеонаблюдение в периода от 11.11.2020 до 11.12.2020 г.

Коледните елхи през 2020

09 Ное 2020
На прага сме на празничен сезон, който вероятно няма да прилича на повечето досега. В условията на пандемия за всички ни е повече от важно да запазим...

LED осветление

Идеи за коледна украса на открито

17 Ное 2020
Има нещо вълшебно в къща, която е украсена със светлина, особено в снежна зимна вечер. Все още има достатъчно време да се захванете с украсата си...

Коледните елхи през 2020

09 Ное 2020
На прага сме на празничен сезон, който вероятно няма да прилича на повечето досега. В условията на пандемия за всички ни е повече от важно да запазим...

Енергийно ефективни LED ленти

09 Окт 2020
Често говорим за спестяване на електроенергия при осветлението, но някак пропускаме да го споменем при LED лентите.

Няколко световни града с интелигентно улично осветление

02 Окт 2020
Глобалният проблем със замърсяването и прекомерното използване на електроенергия кара все повече управници на големи градове, да мислят в посока намал...

Скрито осветление

01 Окт 2020
Атмосферата, която дава скритото осветление гали сетивата и Ви пренася емоцията на друго ниво.

Светодиодни крушки Е27

25 Сеп 2020
LED крушки Е27 произведени от Дианид - какво трябва да знаем.

LED панели 600x600

10 Сеп 2020
LED панели 600х600 за растерен таван със стандартни размери.

Видеонаблюдение

Какво означават различните PoE типове и за какво се използват

12 Ное 2020
По-малко кабели, повече удобство. Какво означават различните PoE типове и за какво се използват. 

Възстановяване на забравена парола на NVR

28 Сеп 2020
Сигурността на данните е от първостепенна важност, но какво може да направим, ако забравим паролата си?

Как камерите за видеонаблюдение засичат движение

01 Юли 2020
Какви са техническите възможности за разпознаване на движение от камерите за видеонаблюдение и какви възможности Ви осигурява то?

PTZ камери - какви възможности предлагат

30 Юни 2020
PTZ камерите дават възможност за наблюдение на големи площи само с една охранителна камера. Какви са техните възможности?

Камера за наблюдение през телефон

14 Май 2020
"Трябва ми камера, която да наблюдавам през телефона си." Едно от много често даваните изисквания от клиенти към нас. Ето какви са вариантите за това....

IP камера или аналогова (AHD) камера

07 Май 2020
Какви са предимствата и недостатъците на двете технологии и как да изберем подходящата за нашите нужди?

Продуктите за видеонаблюдение Dahua вече се предлагат от Дианид

21 Апр 2020
Фирма Дианид предлага всички продукти за видеонаблюдение на световния гигант в областта Dahua Technology.
Вижте всички статии

Традиционни и LED крушки - история и начин на произвеждане

Крушката с нажежаема жичка е създадена от руския електротехник Александър Лодигин през 1872 година. Представлявала е стъклен балон изпълнен с въздух, в който са запоени два дебели медни проводника, съединени с въглена пръчица. При пускане на ток през лампата въглената пръчица свети не повече от половин час и изгаря. През 1875 година американският изобретател Томас Едисон изтеглил въздуха от балона и така удължил живота ѝ. По-късно, през 1890 година Лодигин доусъвършенствал електрическата крушка, като поставил жичка от волфрам и изпълнил балона с азот. С последвалите подобрения, технологията на Лодигин и Едисон служи за осветление на човечеството вече повече от век. Но тази тенденция е на път да се промени. Все повече се наблюдава изместване на традиционните осветителни тела за сметка на светодиодните. Крачка в тази посока прави и президента на САЩ Барак Обама, който през 2010 г. издаде нови, по-строги стандарти, чрез които постепенно ще се премахне употребата на крушки с нажежаеми жички, които пък вече са забранени в някои части на Европа.

За да се разберат предимствата на LED технологията , а  и защо e все още по-скъпa, е хубаво да се хвърли поглед на начина им на производство и да се сравни с производството на обикновените крушки с нажежаеми жички.

Въпреки че различните крушки с нажежаема жичка варират в своите размери и мощност, всичките имат три основни компонента: нажежаема жичка, крушка(стъклен балон) и фасунка/основа. Нажежаемата жичка се прави от фолфрам. Въпреки крехкостта си тя издържа на температури от 2500 С и нагоре. Самата крушка е направена от стъкло и съдържа смес от газове, обикновено аргон или азот, които спомагат удължаването живота на нажежаемата жичка. Въздухът е изпомпан от крушката и заменен с газове.  Стандартната фасунка придържа всичко  на едно място. Външната и част е от алуминий, а отвътре е облицована със стъкло.

Пъровначално произвеждани ръчно, днес производството на крушки е почти изцяло автоматизирано.  Нажежаемата жичка се произвежда чрез процес, в който волфрама се смесва със свързващ материал и преминава  през матрица, която оформя получената смес  в тънка тел. След това,телта се навива около метална лента, наречена шпиндел, за да се извае в навита форма, и след това се нагрява и омекотява, което прави структурата му по-еднородна. Навитата жичка се прикрепя към електрически проводник.  Стъклените балони на крушките се произвеждат от лентова машина (ribbon machine). След загряване в пещ, непрекъсната лента от стъкло се движи по конвейерна лента. Прецизно подравнените дюзи за въздух продухват стъклото през дупки в конвейернта лента в калъпи, и така създават основната форма на крушката. Лентова машина, която се движи при максимална скорост може да произвежда повече от 50 000 крушки на час. След издуването на стъклените балони в нужанта форма, те се охлаждат и след това се отрязват от лентовата машина.  Фасунките се произвеждат от фрезмашина. Те се правят с различни форми за да могат да пасват към различни цокли. Готовите компоненти се сглобяват машинно.Накрая фасунката и стъклената крушка се заваряват. Преди да се пуснат на пазара крушките се тестват за мощност и издръжливост.

Светодиодните крушки се произвеждат на базата на полупроводниково устройство и направата им повече прилича на асемблиране на електронни продукти като компютри, за разлика от производството на традиционните крушки с нажежаема жичка.

Излъчващият светлина диод (LED – Light – Emitting Diode) е непрекъсната електрическа верига,  която генерира светлина от движението на електроните в полупроводниковия материал. Тойсе състои от области с положителни и отрицателни токоносители и излъчва некохерентна светлина в тесен спектър, когато през него протича електрически ток. Светодиодът съдържа един или няколко излъчващи светлина кристали, разположени в един корпус с леща, която създава светлинен поток.

Светодиодната технология съществува от края на 60те години, но първоначално се е ползвала  предимно в електрониката.  През последните години развитието на технологиите позволи мощността им да се увеличи достатъчно, за да са конкурентни на традиционните крушки с нажежаеми жички. Компютърната индустрия е подходяща за производство на LED осветление. Процесът не се различава много от правенето на дънната платка на компютъра.

LED осветлението се състои от четири основни компонента: светодиодна платка, радиатор, захранване и корпус. Производственият процес започва от открити дънни платки и светодиодни елементи с голямо излъчване, които пристигат от различни фабрики, произвеждащи тези компоненти. LED елементите сами по себе си отделят много малко топлина, така че дънните платки, използвани за светодиодното осветление са специални : вместо смес от епоксидна смола и фибростъкло се ползва тънък слой алуминий, който действа и като радиатор.

Алуминиевите PCB, използвани в LED осветлението са покрити с изолационен материал и проводими линии мед, следащи формата на платката. Нанася се спояваща смола на определени за това места, след което машини  за  монтиране на повърхности (Surface Mount Technology) поставят миниатюрните светодиодни елементи на висока скорост.

Процесите при производството на светодиодни крушки значително се различават от високо автоматизираното производство на обикновените крушки, като човешкият труд там все още е от голямо значание.

След като големите пластове LED платки са преминали през спояваща пещ (горещиятвъздух на пещта стопяваспояващатасмола), те са разделени наотделни малки платки , а проводниците за мощността са запоени ръчно. Малките захранвания, които се намират в крушките преминават през подобен процес или пък пристигат вече окомплектувани от друг завод.

LED крушките и светодиодните продукти като цяло работят няколко пъти повече от традиционните и компактните флуоресцентни кршки и затова се нуждаят от специален радиатор, който да пази светодиода от прегряване. Затова за изработката на платките се ползва алуминий, който провежда излъчваната топлина към радиатора.

Следва прикрепяне на захранването към съответното му място с лепило .  Малките захранвания, които се намират в крушките могат да преобразуват електричество с волтаж 120/240V AC до такова с по-нисък (12V или 24V).

Сглобяването на корпуса се състои във фиксирането му на място с винтове. Пластмасовият корпус покрива захранването и го свързва с радиатора и LED платката. В корпуса има дупки за вентилация, за да може да излиза горещия въздух.

Сглобените светодиодни осветителни тела се пращат на различни тестове, сред които „тест за светене” ( в който крушката се включва да свети за около 30 минути, за да се провери дали всичко и е наред) и контол на качеството.

Сложният процес на производство на светодиодните крушки е причина и за тяхната по-висока цена. Но както и при други нови технологии, производствените разходи намаляват с всяко следващо производствено поколение, което води и до намаляване на цената, за сметка на увеличаващото се качество.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Най-продавани