Количка
0 артикула

Новини

Отбелязваме Деня на Земята - 22 април

22 Апр 2021
Употребата на ефективно осветление е малка, но и много важна крачка за опазване на живота в нашата планета.

На 10 май 2021 г. откриваме офис в гр. Варна

20 Апр 2021
Откриваме нов офис в гр. Варна. Заповядайте на 10.05.2021 г. във Варна на адрес бул. Владислав Варненчик 277 (срещу ТМТ).

28,80 лв/бр за улични LED лампи с мощност 50W

19 Апр 2021
Възползвайте се от страхотната цена за улични LED лампи с мощност 50W от 28,80 лв/бр до края на месец април 2021 година.

LED осветление за дома

08 Апр 2021
Една от мечтите на голяма част от хората по целия свят е свързана с техния дом. Той трябва да бъде просторен и светъл. Но дори и при наличието на...

Новият онлайн магазин за видеонаблюдение е вече факт

10 Мар 2021
BGVIDEOSECURITY.BG е новият онлайн магазин за видеонаблюдение на фирма Дианид.

LED осветление

Как да изберем захранване за LED

11 Май 2021
Различни размери, различни мощности, различен тип охлаждане - как да изберем?

Идеи за осветление на работни гаражни пространства

21 Апр 2021
Ако искате да използвате барачката или гаражно помещение за нещо повече от място, където си оставяте автомобила, трябва да направите приветливо с дост...

LED крушка за нощна лампа

15 Апр 2021
Светлината, която използваме в минутите, а дори и в часовете преди заспиване влияе много пряко върху способността ни да отпочиваме качествено.

LED осветление за дома

08 Апр 2021
Една от мечтите на голяма част от хората по целия свят е свързана с техния дом. Той трябва да бъде просторен и светъл. Но дори и при наличието на...

Каква е разликата между LED панелите със странично и тези с директно светене

23 Мар 2021
Какви са разликите? Как да изберем подходящото за нас решение?

LED плафони за детска стая

02 Фев 2021
Най-вероятно детската стая е тази, която най-често променя облика си, докато децата растат. Осветлението ѝ също трябва да се променя заедно с цялостна...

Осветление на 12V или 220V?

21 Яну 2021
Вижте какви са предимствата и недостатъците при различните напрежения.
Вижте всички статии

Защо LED осветителните тела са толкова ярки?

Старата Ви крушка с нажежаема жичка е изгоряла и сте взели правилното решение да я замените с LED крушка. Изхвърляте старата, монтирате новата включвате захранването и ... бам! Докато мигате с  петна пред очите си, осъзнавате, че тази LED крушка е прекалено ярка. Защо е толкова по-ярка?

Възприятието

Светлината, която може да се види с човешкото око, се нарича видим спектър. Дължината на вълните от видимият спектър е между 380 и 760 нанометра. От двете страни на видимия спектър има ултравиолетова и инфрачервена светлина, които са невидими за човешкото око. Лампите с нажежаема жичка и светодиодите излъчват много различни светлинни спектри.

Светлинен спектър според източникът на светлина

Когато източникът на светлина работи, част от неговата енергия "изгаря", тъй като топлината става инфрачервена светлина. С поглед към графиката по-горе, светлината от крушка с нажежаема жичка следва много плавна крива, която постепенно се покачва. Най-силната светлина е към червения край на видимия спектър. Когато светлината стигне до края на това, което можем да възприемем, по-голямата част от енергията (до 90%) изгаря, което я прави невидима. Сега нека да разгледаме LED светлина:

Светлинен спектър на LED

Забележете основната разлика в излъчваната светлина. Проектиран да се насочва към видимия спектър, най-големият  пик на светодиодната светлина е в средата. Светодиодите също генерират малко количество топлина (минимално), но те не губят толкова много светлина в инфрачервения край. Това означава, че LED крушките (и другите LED осветителни тела) изглеждат по-ярки в сравнение с крушките с нажежаема жичка, защото генерират по-голямо количество светлина, което попада във видимият спектър на човешкото око.

Не забравяйте, че истинската "сила на светене" се измерва в лумени. Ето защо е най-добре да се запознаете с този показател, когато избирате крушки и други осветителни LED тела. Разгледайте сравнителната таблица, която ще Ви даде по-ясна представа за избора на LED крушки в сравнение с крушки с нажежаема жичка.

Лумени Крушка с нажежаема жичка LED крушка
450 40W 6W до 9W
800 60W 8W до 12W
1100 75W 9W до 13W
1600 100W 16W до 20W
2600 150W 25W до 28W

Цветната температура също може да промени възприятието Ви за яркост. Цветната температура варира от топло бяло (3000-3500 К(келвин)), през дневно бяло (4000-4500 К), до студено бяло (6000-6500 К). Старите крушки с нажежаема жичка обикновено имат цветна температура около 2700 К, излъчвайки топла светлина. Един светодиод крушка със същата цветна температура ще има подобна светлина, но ще изглежда по-ярка, поради причината, която обяснихме малко по-рано.

Съвети за намаляване на яркостта

Въпреки, че в началото светлината може да Ви изглежда много ярка, съвсем скоро това усещане ще премине. Ако светлината наистина Ви притеснява, има няколко начина, по които можете да намалите яркостта на LED осветителните тела. Ако вашите LED крушки са изработени с опцията да бъдат димирани, можете да ги свържете със съвместим димер и така лесно ще управлявате тяхната яркост. 

Друг ефективен начин да намалите яркостта на осветителното тяло е като го поставите на тавана в полилей или плафон с матово стъкло. Матовите стъкла спомагат да се намалят отблясъците от лъскави повърхности като плотове и маси, а също така светлината ще изглежда по-равномерно разпределена.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
Основни категории LED осветление
Промоционални оферти, каталози

Промоционални каталози