Количка
0 артикула

Новини

Сделка на деня в периода 24-31.10.2020

23 Окт 2020
Възползвайте се от сделката на деня до края на месец октомври. 

Коледна и новогодишна украса 2020-2021

21 Окт 2020
Всяка година включването на празничната украса носи радост на малки и големи по целия свят. Изберете своята светеща украса от предложенията...

Скрито осветление

01 Окт 2020
Атмосферата, която дава скритото осветление гали сетивата и Ви пренася емоцията на друго ниво.

Black Friday - Денят на супер намаленията

24 Сеп 2020
Black Friday - една традиция тръгнала от САЩ набра голяма популярност у нас през последните години. Какви очаквания имат потребителите и какви намален...

Нова серия LED крушки

16 Сеп 2020
Всички нови модели E27 7W и 9W на супер цена 1,20 лева с ДДС.

LED осветление

Енергийно ефективни LED ленти

09 Окт 2020
Често говорим за спестяване на електроенергия при осветлението, но някак пропускаме да го споменем при LED лентите.

Няколко световни града с интелигентно улично осветление

02 Окт 2020
Глобалният проблем със замърсяването и прекомерното използване на електроенергия кара все повече управници на големи градове, да мислят в посока намал...

Скрито осветление

01 Окт 2020
Атмосферата, която дава скритото осветление гали сетивата и Ви пренася емоцията на друго ниво.

Светодиодни крушки Е27

25 Сеп 2020
LED крушки Е27 произведени от Дианид - какво трябва да знаем.

LED панели 600x600

10 Сеп 2020
LED панели 600х600 за растерен таван със стандартни размери.

Видове LED панели

02 Сеп 2020
Какви видове LED панели произвежда и предлага на пазара българският производител на осветление Дианид?

По-добри условия за здравните специалисти чрез LED осветление

31 Авг 2020
Създаването на подходящи условия на труд е от изключителна важност, а за хората, които се грижат за здравето ни, тези условия могат да бъдат въпрос на...

Видеонаблюдение

Възстановяване на забравена парола на NVR

28 Сеп 2020
Сигурността на данните е от първостепенна важност, но какво може да направим, ако забравим паролата си?

Как камерите за видеонаблюдение засичат движение

01 Юли 2020
Какви са техническите възможности за разпознаване на движение от камерите за видеонаблюдение и какви възможности Ви осигурява то?

PTZ камери - какви възможности предлагат

30 Юни 2020
PTZ камерите дават възможност за наблюдение на големи площи само с една охранителна камера. Какви са техните възможности?

Камера за наблюдение през телефон

14 Май 2020
"Трябва ми камера, която да наблюдавам през телефона си." Едно от много често даваните изисквания от клиенти към нас. Ето какви са вариантите за това....

IP камера или аналогова (AHD) камера

07 Май 2020
Какви са предимствата и недостатъците на двете технологии и как да изберем подходящата за нашите нужди?

Продуктите за видеонаблюдение Dahua вече се предлагат от Дианид

21 Апр 2020
Фирма Дианид предлага всички продукти за видеонаблюдение на световния гигант в областта Dahua Technology.

Речник на съкращения / термини във видеонаблюдението

07 Апр 2020
В системите за видеонаблюдение много често се използват съкращения при изписване на дадени характеристики. Какво означават те?
Вижте всички статии

HDD или SSD за видеонаблюдение

Съвременната компютърна технология се развива стремглаво всеки ден. Мястото за съхранение на данни е един от фундаментите на технологията и това е така, тъй като очевидно преди да можете да работите с някакви данни, трябва да можете да ги съхраните. Възхода на технологията обаче поставя потребителите пред важен въпрос - кой модел да избера? А тук отговор може да се получи, след като се разгледат възможностите и се запознаем с плюсовете и минусите.

HDD

HDD могат да съхраняват голямо количество информация за впечатляващо дълги периоди от време, като при липса на сериозни удари този период е няколко десетилетия. Данните се записват и прочитат от магнитна глава върху въртящия се диск, затова е необходима и голяма прецизност при работа на двата компонента. Ако нещо, например по-силен удар, накара главата да "остърже" диска, това ще доведе до повреда и загуба на данни. Разбира се трябва много да се "постараете", за да постигнете такава повреда, особено със съвремнните дискове, но все пак е възможно да се случи.

SSD

SSD е сравнително нова технология, направена с идеята да замени HDD. Освното предимство на този тип твърди дискове е липсата на подвижни елементи, което ги прави неподатливи на физически удари и значително увеличава трансфера при четене и записване на данни. При появата на SSD дисковете, капацитетът им беше ставнително малък, докато сега вече могат да се закупят TB място за съхранение в един SSD.

Основните предимства на SSD пред HDD са: скорост на четене и запис; на практика липсва проблемът с фрагментирането; трудно се повреждат при механично въздействие; колкото и да са безшумни HDD, в тях има въртящ се елемент, която също дава предимство на SSD. При това положение няма какво повече да коментираме - изборът е ясен - влизаме в магазина и поръчваме SSD. Да, но нещата никога не са толкова прости. Тези предимства имат своята цена. Например, 1TB HDD в момента може да се купи аз около 90 лв., а цената на 1TB SSD е около 250 лв. Близо 3 пъти е по-висока цената на SSD.

За да не изглждат толкова "розови" нещата за SSD трябва да споменем и, че всеки сектор от паметта на им може да се използва определен брой пъти, което в крайна сметка означава, че всички сектори рано или късно ще спрат да функционират. Животът им обаче непрекъснато се подобрява и към момента (2020 година) е около и над 8 години.

Кой вид твърд диск е по-подходящ за видеонаблюдение?

Вероятно вече всеки има свой отговор, но, нашите предпочитания все още са за HDD. Обикновено при асемблирането на дадена система за видеонаблюдение се разполага с определен бюджет, с който трябва да се съобразяваме, а разликата в цената от близо 3 пъти и условието, че устройството, в което се поставя диска за запис в системите за видеонаблюдение е винаги неподвижно, наклонява везните в полза на HDD.

И все пак, за да не отричаме напълно SSD можем да направим следното предложение - ако ще използвате NVR с поставен в него твърд диск, за да записвате случващото се в обхвата на камерите, използвайте HDD. Ако планирате да поставите 1-2 IP камери, които да наблюдавате и записвате на домашния компютър, оборудвайте го с SSD диска, за да се справя безпроблемно с всичките си задачи.

Таблица с необходимия капацитет на твърдия диск за различни конфигурации при запис на охранителните камери

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Най-продавани