Количка
0 артикула

Новини

Индустриални осветителни тела, улични лампи и аксесоари на промоционална цена

14 Яну 2021
Разгледайте промоционалното ни предложение с допълнителна отстъпка от 10% до края на месец януари!

Загряват ли LED крушките?

08 Яну 2021
Един от въпросите, които често ни задават наши клиенти. Прочети повече по темата в следващите редове.

Нов рекорд в онлайн пазаруването за Black Friday 2020

02 Дек 2020
Amazon отбеляза нов рекорд в онлайн продажбите този Black Friday. Все повече потребители предпочитат да пазаруват от дивана у дома си.

Понякога е нужно наистина малко, за да постигнем много

11 Ное 2020
Достъпът до образование е важен за всички деца по света, а много често е необходима само малко добра воля, за да се случи нещо добро.

Коледните елхи през 2020

09 Ное 2020
На прага сме на празничен сезон, който вероятно няма да прилича на повечето досега. В условията на пандемия за всички ни е повече от важно да запазим...

LED осветление

Загряват ли LED крушките?

08 Яну 2021
Един от въпросите, които често ни задават наши клиенти. Прочети повече по темата в следващите редове.

Малките стъпки към един по-устойчив свят

18 Дек 2020
Намалете консумацията на електричество. Изберете LED осветление.

Превърнете аквариума си в прелестен дизайнерски елемент от интериора с LED осветление

14 Дек 2020
Цветните рибки и живи растения могат да са прекрасен декоративен елемент както за дома, така и за офиса. Освен забавно, наблюдението на рибите е и обр...

Как да предпазите кабелите на осветлението, които са на открито

26 Ное 2020
Използването на осветление в двора на къщата, градината или поставянето на коледна светеща украса вече е обичайно практика за всеки дом. Когато и...

Идеи за коледна украса на открито

17 Ное 2020
Има нещо вълшебно в къща, която е украсена със светлина, особено в снежна зимна вечер. Все още има достатъчно време да се захванете с украсата си...

Коледните елхи през 2020

09 Ное 2020
На прага сме на празничен сезон, който вероятно няма да прилича на повечето досега. В условията на пандемия за всички ни е повече от важно да запазим...

Енергийно ефективни LED ленти

09 Окт 2020
Често говорим за спестяване на електроенергия при осветлението, но някак пропускаме да го споменем при LED лентите.

Видеонаблюдение

Кои са страните с най-много камери за наблюдение в света

04 Яну 2021
Става все по-трудно да намерите място в големия град, където никой не Ви "гледа".

Как да пестим място за съхранение на видеозаписи без да губим качественото им с ROI

27 Ное 2020
Какво е ROI в системите за видеонаблюдение и как може да ни помогне спестим HDD място и трафик на данни в мрежата?

Кога да използвам WIFI система за видеонаблюдение

25 Ное 2020
Безжичните камери за видеонаблюдение често са примамливо решение, когато обмисляте закупуването на нова система за видеонаблюдение. Така ли е наистина...

Какво означават различните PoE типове и за какво се използват

12 Ное 2020
По-малко кабели, повече удобство. Какво означават различните PoE типове и за какво се използват. 

Възстановяване на забравена парола на NVR

28 Сеп 2020
Сигурността на данните е от първостепенна важност, но какво може да направим, ако забравим паролата си?

Как камерите за видеонаблюдение засичат движение

01 Юли 2020
Какви са техническите възможности за разпознаване на движение от камерите за видеонаблюдение и какви възможности Ви осигурява то?

PTZ камери - какви възможности предлагат

30 Юни 2020
PTZ камерите дават възможност за наблюдение на големи площи само с една охранителна камера. Какви са техните възможности?
Вижте всички статии

HDD или SSD за видеонаблюдение

Съвременната компютърна технология се развива стремглаво всеки ден. Мястото за съхранение на данни е един от фундаментите на технологията и това е така, тъй като очевидно преди да можете да работите с някакви данни, трябва да можете да ги съхраните. Възхода на технологията обаче поставя потребителите пред важен въпрос - кой модел да избера? А тук отговор може да се получи, след като се разгледат възможностите и се запознаем с плюсовете и минусите.

HDD

HDD могат да съхраняват голямо количество информация за впечатляващо дълги периоди от време, като при липса на сериозни удари този период е няколко десетилетия. Данните се записват и прочитат от магнитна глава върху въртящия се диск, затова е необходима и голяма прецизност при работа на двата компонента. Ако нещо, например по-силен удар, накара главата да "остърже" диска, това ще доведе до повреда и загуба на данни. Разбира се трябва много да се "постараете", за да постигнете такава повреда, особено със съвремнните дискове, но все пак е възможно да се случи.

SSD

SSD е сравнително нова технология, направена с идеята да замени HDD. Освното предимство на този тип твърди дискове е липсата на подвижни елементи, което ги прави неподатливи на физически удари и значително увеличава трансфера при четене и записване на данни. При появата на SSD дисковете, капацитетът им беше ставнително малък, докато сега вече могат да се закупят TB място за съхранение в един SSD.

Основните предимства на SSD пред HDD са: скорост на четене и запис; на практика липсва проблемът с фрагментирането; трудно се повреждат при механично въздействие; колкото и да са безшумни HDD, в тях има въртящ се елемент, която също дава предимство на SSD. При това положение няма какво повече да коментираме - изборът е ясен - влизаме в магазина и поръчваме SSD. Да, но нещата никога не са толкова прости. Тези предимства имат своята цена. Например, 1TB HDD в момента може да се купи аз около 90 лв., а цената на 1TB SSD е около 250 лв. Близо 3 пъти е по-висока цената на SSD.

За да не изглждат толкова "розови" нещата за SSD трябва да споменем и, че всеки сектор от паметта на им може да се използва определен брой пъти, което в крайна сметка означава, че всички сектори рано или късно ще спрат да функционират. Животът им обаче непрекъснато се подобрява и към момента (2020 година) е около и над 8 години.

Кой вид твърд диск е по-подходящ за видеонаблюдение?

Вероятно вече всеки има свой отговор, но, нашите предпочитания все още са за HDD. Обикновено при асемблирането на дадена система за видеонаблюдение се разполага с определен бюджет, с който трябва да се съобразяваме, а разликата в цената от близо 3 пъти и условието, че устройството, в което се поставя диска за запис в системите за видеонаблюдение е винаги неподвижно, наклонява везните в полза на HDD.

И все пак, за да не отричаме напълно SSD можем да направим следното предложение - ако ще използвате NVR с поставен в него твърд диск, за да записвате случващото се в обхвата на камерите, използвайте HDD. Ако планирате да поставите 1-2 IP камери, които да наблюдавате и записвате на домашния компютър, оборудвайте го с SSD диска, за да се справя безпроблемно с всичките си задачи.

Таблица с необходимия капацитет на твърдия диск за различни конфигурации при запис на охранителните камери

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Промоционални оферти, каталози

Промоционални каталози